Operasyonel Kiralamanın Artı ve Eksileri

Operasyonel Kiralamanın Artı ve Eksileri

Operasyonel kiralama, şirketlere öz sermayelerini kullanmadan yapabilecekleri, bakım ve onarım masrafları dahil paket halinde sunulan geniş kapsamlı kiralamalar olarak ifade edilir. Günlük araç kiralama ya da uzun dönem kiralamadan farklı olarak, en az 1 yıl süreli olmak üzere küçük, orta ya da büyük şirketler operasyonel kiralama yapabiliyor. Operasyonel kiralamanın yararlarını keşfetmek ve kiralama süreçleriyle ilgili daha detaylı bilgi almanız için detaylar hemen aşağıda!

Operasyonel Kiralama Nedir?

Araç kiralamayla ilgili günümüzde farklı birçok isim veya kavram kullanılıyor. Uzun dönem araç kiralama, filo kiralama, günlük kiralama ya da saatlik kiralama… Bu karmaşaya ufak bir ara vermek ve sizin için işleri netleştirmek adına bu kiralama tiplerini açıklayalım ve operasyonel kiralanın ne olup ne olmadığını birlikte öğrenelim.

Öncelikle az önce bahsi geçen hizmetlerin ağırlıklı olarak süre farklılıkları ile ayrıştığını belirtmemiz gerek. Günlük araç kiralamalar ve saatlik araç kiralamalar, isimlerinden de anlaşılacağı üzere birkaç saatlik ya da birkaç günlük gerçekleştirilen kısa süreli kiralamalardır. Günlük kiralamalar ağırlıklı olarak gezi ve tatil dönemlerinde tercih edildiği gibi iş amaçlı da değerlendirilebilir. Saatlik kiralamalara ise ani gelişen durumlar sonucunda başvurulabilir. Filo ve operasyonel kiralamanın diğer kiralama biçimlerinden farkı ise en az 12 ay ya da daha fazla süreli olarak gerçekleştirilmeleridir. Filo ve operasyonel kiralamalar genellikle şahıs şirketleri ya da orta ve büyük ölçekli işletmeler tarafından tercih edilir. İş sebebiyle sık sık araç kullanan serbest meslek çalışanları da yine bu tip kiralamadan faydalanırlar. Ancak operasyonel kiralama, kiralama sürecinde bir şirket sahibi olmayı zorunlu kılar, bireysel kiralamaları kapsamaz.

Neden Operasyonel Kiralama?

Hepimiz farkındayız: Artık araç sahibi olmak, hem bireyler hem de şirketler için kârlı bir yatırım olarak kabul edilmiyor. Neden mi? Öncelikle teknoloji gün geçtikçe gelişiyor, her gün yeni bir özelliğe sahip bir araba modeli piyasaya sürülüyor. Bu da en kısa vadede 2 ya da 3 yıl içerisinde sahip olup ödemesini gerçekleştireceğiniz aracı aldığınız andan itibaren ödemenizi tamamladığınız tarihe dek onlarca yeni model ve teknolojiyle tanışmanız demek. Bu durum aynı zamanda  teknolojilerden uzak kalmanız anlamına da geliyor.

Bir de işin mali boyutu mevcut: Aracın ücretinin yanı sıra plaka, kasko, lastik, motorlu taşı vergisi, bakım derken birçok masrafla yüz yüze geliyorsunuz. Üstelik bu masraflar içerisinde tek seferlik olanlar bulunduğu gibi düzenli olarak cebinizden çıkacak zorunlu masraflar da mevcut. Özellikle ihtiyaçların sık sık yenilendiği, dinamik olarak kabul edilebilecek şirket atmosferinde, araç filonuzda sürekli olarak aynı özelliklere ve kapasiteye sahip araç bulundurmak ya da her ihtiyaca yönelik ayrı bir araç satın alma hatasına düşmek, sizi hem maddi hem manevi anlamda zorlayacaktır. İşte, bu sebepleri bir araya getirdiğimizde karşımıza net ve kârlı bir çözüm olarak operasyonel kiralama çıkıyor.

Operasyonel Kiralama ile Filo Kiralama Arasında Fark Var mı?

Birbirlerine çok benzeseler de operasyonel kiralama ve filo kiralama arasında ufak ancak önemli bir fark bulunuyor. Genellikle uzun dönem kiralama olarak da bildiğimiz filo kiralama, yine minimum 1 yıl olmak üzere ister şirketiniz isterseniz de kişisel kullanımlarınız için gerçekleştirilebiliyor. Ancak operasyonel kiralamada durum biraz daha farklı. Bu kiralama tipinde de yine minimum 1 yıl kiralama yapma zorunluluğu olsa da bu zorunluluğa bir de şirket sahibi olma ve kiralamayı şirket çatısı altında yapma zorunluluğu ekleniyor. Yine herhangi bir yanlış anlaşılmanın önüne geçmek için belirtelim: Bu tip kiralama için mutlaka büyük bir şirketiniz olmak zorunda değil, şahıs şirketiniz varsa da operasyonel kiralama yapabilirsiniz.

Hemen Destek +90 533 706 70 81